NDB Nieuws

NDBDarts.nl is de officiële website van de Nederlandse Darts Bond.
 1. Het is niet mogelijk om competitie te spelen bij meer dan één bij de NDB aangesloten lidorganisatie
  Graag informeren wij nogmaals alle aangesloten darters in Nederland dat het niet mogelijk is om reguliere competitie te spelen bij meer dan één bij de NDB aangesloten lidorganisatie. Dit is o.a. opgenomen in artikel 2.4 van ons Algemeen Reglement
   
  Waarom niet: 
  De reden hiervoor is dat de NDB en haar lidorganisaties op dit moment maar één structuur en vorm van competitie en lidmaatschap hanteert. Dit kan gezien worden als een soort ‘pyramide’ waar regionale spelers en competitieteams uiteindelijk ook kunnen gaan strijden voor landelijke titels. Als men in dezelfde vorm lid kan worden bij andere lidorganisaties is het zodoende mogelijk dat je in bepaalde wedstrijden ‘jezelf’ of ‘jouw team’ treft. Dit is in strijd met de regels die voor alle sporten gelden. 
   
  Aangezien nu bijna overal de inschrijfperiode loopt is dit een mooi moment om dit nog eens onder de aandacht van de leden te brengen. 
   
  Lid van de NDB:
  Door een lidmaatschap aan te gaan met een lidorganisatie bent u ook automatisch lid van de Nederlandse Darts Bond. 
 2. Foto: Marcel Emmen

  Onderstaande bericht hebben wij ontvangen van Jan Smans en Marcel Emmen. Dit prachtige initiatief was dus zeer succevol! (Dit is geen toernooi/ initiatief van de Nederlandse Darts Bond).

  Zondag 17 juni ging in Café de Valk te Dongen de wereldprimeur van stapel

  12 verwachtingsvolle darters met uiteenlopende darts-gerelateerde problemen werden hier door Jan en Marcel met de welbekende gastvrijheid ontvangen. Er werd een kleine presentatie gegeven met een verklaring over hoe Marcel dartitis definieert en zijn gedachtegang rond de bestrijding hiervan. Na een korte uiteenzetting over de doelstelling van de cursus ging men van start met een 12-staps programma met uiteenlopende oefeningen en informatie. Met o.a. mentaal training en projectie, visualisering en ontspanning werd er ook een kijkje genomen in de keuken van de topsporter. 

  Tijdens de clinic werden de cursisten gevraagd om aan ieder onderdeel een dartscore te geven van 0-180 waarbij 60 neutraal was. Hier werd uiteenlopend gescoord, hetgeen ook verwacht werd. “Het valt niet mee om een programma te maken voor een groep heren en dames waar zowel leeftijd als problematiek enorm verschilt”, vertelt Marcel. 

  ‘’Wat goed werkt voor de één is een stuk minder voor de ander. Normaal gesproken doe ik alleen persoonlijke begeleiding en het was een geweldige uitdaging om dit voor de eerste keer voor een groep te doen. Hoe men informatie opneemt en verwerkt is voor iedereen toch weer anders. Alhoewel er zeer zeker ruimte tot verbetering is in de opzet van de clinic, geeft een analyse van de scorecards het beeld dat er voor iedereen een aantal onderdelen bij waren waarop goed gescoord werd. Zowel Jan als ik vonden het fantastisch om dit voor een groep SUPER gemotiveerde darters te mogen organiseren. Als trainer ben ik ervan overtuigd dat alle spelers een betere dartstoekomst tegemoet kunnen zien. Het werk gaat nu beginnen en de resultaten gaan vanzelf komen…..Positiviteit en Lekker Los!”

  Hieronder volgen enige reacties van de deelnemers in toevallige volgorde:
   “voor mij was de clinic verfrissend, verbaasd van de directe verbetering met het bord….”
   ''Heb inzicht gekregen in het ontstaan van dartitis en de tools om er vanaf te komen. Het toverwoord in dit hele proces is POSITIVITEIT"
  “ik vond het vooral een zeer leerzame cursus, ik heb veel geleerd in korte tijd. De oefenstof was echt super daar kunnen we iets mee. Enige minpunt was dat we tijd tekort hadden maar dat was bekend”
   “Ik had geen idee wat me te wachten stond en had nooit verwacht dat ik al na 45 minuten pijlen kon gooien zonder bijna voorover te vallen”
  “De uitleg was erg goed en ook de oefeningen kunnen we goed thuis gaan uitvoeren. Wij zouden zeggen: ga zo door”
  ‘’Ik moet zeggen dat ik erg enthousiast was en ben over de clinic, de oefeningen en de uitleg. Ik vertel een ieder die het wil horen hoe nuttig de oefeningen waren en hoe ik zag dat de deelnemers anders gingen gooien’’

  Het grootste minpunt dat naar voren kwam was dat het langer had moeten duren en dat er natuurlijk weinig tijd was voor persoonlijke begeleiding. Tenslotte willen Jan Smans en Marcel Emmen iedereen nogmaals hartelijk bedanken voor jullie bijdrage aan dit uniek project. Contactinformatie: mail [AT] dartitis [DOT] eu
 3. Foto: NDBdarts

  Jurjen van der Velde is in Turkije gekroond tot de nieuwe Europees Kampioen Singles bij de jongens. Het darttalent uit Zevenhuizen versloeg Keane Barry uit Ierland met 3-2 en won de wedstrijd in stijl met een 155-finish. De laatste keer dat een Nederlander in het singletoernooi een gouden medaille behaalde was in 2016. Toen was het Justin van Tergouw die eveneens van Keane Barry wist te winnen.

  Jurjen van der Velde debuteerde deze week in het Nederlands team op het EK. Logischerwijs begon hij hierdoor met enige zenuwen aan het toernooi afgelopen woensdag. Deze zenuwen kregen echter heel snel een plekje en zijn kwaliteiten kwamen snel bovendrijven. In de poulefase won hij alle drie zijn wedstrijden en ook in de knock-out-fase kwam hij tot nu toe geen moment in gevaar. Eerder op de dag liet Jurjen al zien dat hij vandaag maar één doel had en dat was winnen!

  Na de geweldige halve finale bereidde hij zich rustig voor op de finale. Even een banaantje eten, relaxen op de hotelkamer om vervolgens nog een paar pijltjes in te gooien en sfeer te proeven in de finalezaal. Jurjen begon ijzersterk aan de finale, welke gespeeld werd over de best off 5 sets, best off 3 legs. In de eerste set was het Jurjen die zijn tegenstander Keane Barry direct duidelijk maakte dat hij extreem moest gooien, want Jurjen was on fire! Met goede scores kwam hij al snel op de eerste dubbel en laat dit nu net één van de sterke kanten zijn van Jurjens spel deze dagen. De eerste leg zat dan ook vliegensvlug in de pocket en ondanks dat Keane in zijn eigen leg goed scoorde, was het Jurjen die direct brak en de eerste set met 2 – 0 won.

  In de 2e set trok Jurjen deze lijn door en brak hij wederom Keane, met o.a. een 180 score in de eerste leg. Keane gaf echter niet op en had de boodschap van Jurjen begrepen. Keane begon ook steeds beter te scoren, en wist nu ook de triple (bijna) elke buurt te raken. Met een mooie finish bracht Keane de spanning terug in de wedstrijd en bracht hij de stand in de 2e set op 1 – 1. Keane mocht zelf beginnen aan de 3e leg van de set en ondanks een 180 score van Jurjen was het Keane die de set won en de wedstrijd in evenwicht bracht.

  Jurjen was echter niet onder de indruk en won in de 3e set overtuigend zijn eigen leg, 1 -0, dit was echter ook precies wat Keane deed: 1 – 1. Wat een wedstrijd werd er de toeschouwers voorgeschoteld, spanning, 180-ers, hoge finishes alles kwam voorbij. Jurjen bleef goed gooien en wist op de 3e leg de 2e set binnen te slepen. 2 – 1 in sets voor Jurjen. Nog een setje nodig, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want niet alleen Jurjen stond extreem goed te gooien, ook Keane was op stoom.

  Jurjen wilde echter zo snel mogelijk richting de finish en brak direct, 1 – 0 voor in de 4e set en nog 1 legje nodig. Hij mocht de 2e leg zelf beginnen, maar nu was het Keane die met een 180-er op het juiste moment de leg naar zich toetrok, 1 – 1 in de vierde set. In de laatste leg van deze set leek Jurjen de wedstrijd te beslissen, echter wilde de laatste dubbel er net niet in en miste hij 5 match darts op het ijzerdraadje. Keane wist wel direct de dubbel te raken en bracht de stand in de wedstrijd weer volledig in evenwicht.

  Ondanks de 5 gemiste wedstrijdpijlen was Jurjen nog steeds zichzelf, kalm en gefocust en dit werd beloond met een prachtige 12 darter wist hij de 1e leg van de laatste set te winnen. Keane mocht nog wel de 2e leg beginnen en hier maakte hij optimaal gebruik van. De jongens gingen gelijk op in deze leg, maar Keane kreeg als eerste een kans op de dubbel, die hij ook direct pakte. Wat een wedstrijd, wat een niveau en wat een spanning!

  De jongens waren alweer aangekomen bij de laatste en beslissende leg van de wedstrijd. Nu moest het beslist worden. Wie word er Europees kampioen? Jurjen won met een Bullseye de bull en mocht de leg starten. De 5 wedstrijdpijlen die hij al had gehad waren al volledig uit zijn hoofd en hij wist zoals al vaker deze week op het beslissende moment zijn beste darts te tonen. Met een 13 darter en een 155 finish trok Jurjen de wedstrijd naar zich toe en kroonde hij zich tot EUROPEES KAMPIOEN SINGELS BIJ DE JONGENS!

  Wat een prestatie, wat een wedstrijd! Hier een aantal getallen die de klasse van Jurjen tot uiting brengen in deze finale. Hij gooide 5x 180, 1x 171, 9x 140, 11x 100, een gemiddelde van bijna 30 per dart en een finish van 155 voor de wedstrijd. 

  Klik hier voor het verslag van de finaledag!

  Jurjen van harte gefeliciteerd, wat een klasse, wat een toernooi hij jij gespeeld tijdens je debuut op het EK!

 4. Foto: NDBdarts

  Vandaag was alweer de slotdag van de 29e editie van de WDF Europe Cup Youth Darts. Wil je het Nederlandse team volgen? Hou dan deze website goed in de gaten!

  Natuurlijk zullen we jullie ook zoveel mogelijk op de hoogte houden via Twitter en Facebook. Daarnaast komt er elke dag een verslag vanuit Turkije geschreven door ons begeleidingsteam aldaar. Hieronder een verslag van de finaledag tot nu toe!

  De finale dag

  Na de goede resultaten van de eerste dagen hebben de Nederlandse boy’s en girls zich een uitstekende uitgangpositie verschaft voor de finaledag. Echter worden de prijzen natuurlijk pas verdeeld op de laatste dag, dus we moesten weer vol aan de bak! Vandaag mogen eerst Layla en Lerena aantreden in de halve finale van de koppels bij de meisjes. Levy en Ricardo spelen gelijktijdig hun halve finale tegen.

  Halve finale dames koppels
  Lerana en Layla begonnen uitstekende aan de wedstrijd. Tegen de sterke Engelse dames kwamen ze 1 – 0 voor en wonnen ze hun eigen leg. Engeland rechtte de rug in de twee leg en wonnen ook de leg die ze zelf mochten beginnen. In de derde leg was het dus weer de beurt aan Nederland. Onze oranje leeuwinnen bezweken natuurlijk niet onder de druk en wonnen wederom hun eigen leg. Met de druk vol op de Engelse dames, want als Nederland deze leg zou winnen was het over voor Engeland, waren het de Engelse dames die de triples achter elkaar wisten te raken en de stand weer gelijk brachten op 2 – 2. Nederland wist de bull te raken, echter was dit ook exact wat de Engelse deden. Opnieuw bullen dus, ditmaal gooide Engeland wederom de bull en zat Nederland er net buiten. Net als de voorgaande 4 legs, ging ook ditmaal de leg met de darts mee. Het was dus Engeland die in een zeer goede wedstrijd Nederland net uit de finale wist te houden. Natuurlijk is het jammer en waren we dicht bij de finale. We mogen echter trost zijn op de prestatie en het niveau van onze oranje leeuwinnen! De eerst bronze plak was een feit.In de andere halve finale was waren het de Turkse dames die overtuigend wonnen van Ierland. 

  Halve finale jongens koppels
  Levy en Ricardo mochten het opnemen tegen Schotland. Net als bij onze dames was ook deze partij van zeer goed niveau. In de eerste leg miste Nederland helaas 3 darts om direct te breken. De Schotten gooiden vervolgens direct de dubbel. De volgende 3 legs werden eenvoudig gewonnen door het team dat de leg mocht beginnen. Ook in deze wedstrijd was de spanning dus om te snijden en moest de laatste leg de beslissing brengen. Nederland wist nog wel de bull te winnen, het waren echter de Schotten de erg veel triples raakten in de laatste leg. Met Nederland wachtend op 96, waren het de Schotten de laatste dubbel wisten te raken en doorgingen naar de finale. Het was close, maar de bronze plek is mooi resultaat! Klasse mannen!

  Halve finale jongens team 
  Direct na de nipte nederlagen van onze twee koppels, moest Jurjen aantreden in zijn halve finale tegen Brandon Nicoll uit Schotland. Deze wedstrijd ging over best off 3 sets best off 3 legs. In de 1e set wonnen beide jongens hun eigen leg. De 3e en beslissende moest dus de beslissing brengen. Tegen de darts in was het Jurjen die in een perfecte leg de 1e set winst te winnen. In de 2e set draaide Jurjen het gaspedaal volledig open. Met vele scores van boven de 100 won Jurjen de 1e leg van de 2e set. Brandon gaf echter niet op en gooide in de tweede leg van de eerste 4 beurten drie scores van boven de honderd en stond te wachten op een dubbel. Jurjen was echt volledig los en gooide een 92 finish op de bull voor een 12 darter en wedstrijd. WAT EEN KLASSE!Debuteren voor Nederland op een EK of WK en direct een finale plaats in het single toernooi. We zijn nu al trost op je en we gaan ervoor in de finale. 

  Halve finale jongens team
   
  Direct na de spannende en uitmuntende wedstrijd van Jurjen moesten de jongens aantreden in de halve finales van het teamtoernooi. Er was dus geen tijd om de hartslag te laten zakken. Onze oranje leeuwen, waren vol passie en strijdlust en hadden zin in de wedstrijd. Nadat de eerste 3 legs met de darts mee waren gegaan en Nederland een 2 – 1 voorsprong had genomen, was het Nederland die Wales in de 4e leg wist te breken. Dat Wales echter een tegenstander was om rekening mee te houden lieten ze direct blijken want in de 5e leg brak Wales Nederland gelijk terug. De volgende legs gingen gewoon weer gelijk op waardoor de stand na 8 legs 5 – 3 voor Nederland was. Nederland dreigde vervolgens een beslissend gaatje te slaan door een 6 – 3 voorsprong te pakken. Dat was het taaie ploeg was, wisten we al, en dat bleek ook ditmaal, want Wales vocht zich helemaal terug in de wedstrijd tot 6 -5. Nederland bleef echter koel en met een 14 en 15 darter op rij namen de oranje leeuwen een beslissende 8 – 5 voorsprong. Daar Wales al tweemaal terug was gekomen in de wedstrijd wilden de Nederlanders het gelijk afmaken. En dit lukte! Nederland pakte de 14e leg en won de halve finale met 9 – 5. Klasse mannen, op naar de finale!

  Overall Klassement
  Bij de meiden worde beide finales gespeeld door de thuis spelende Turkse dames tegen Engeland. Lerena Rietbergen en Layla Brussel wisten echter gedurende het hele toernooi op alle dagen constant goed te presteren. Hierdoor hebben onze oranje leeuwinnen de bronzen plak in de wacht gesleept in het overall-klassement bij de meiden. Een geweldige prestatie en met daarnaast nog een bronzen plak in het koppeltoernooi en twee kwartfinale plaatsen in het single toernooi is het toernooi bij de meiden meer dan geslaagd. Well done.

  Jongens singlefinale
  Dit verslag kun je hier teruglezen. 

  Jongens teamfinale
  Na de geweldige finale van Jurjen mochten de jongens aantreden in de laatste finale van dit EK, de finale van het teamtoernooi bij de jongens, de kraker Nederland – Engeland. Ricardo mocht de wedstrijd openen tegen Jack en miste in de eerste leg een 137. De Engelsen profiteerden hier direct van en namen een 0 – 1 voorsprong. De tweede leg mocht onze ervaren man gooien. Levy, die tijdens dit EK met al zijn ervaring al onze debutanten met raad en daad bij stond en ze hielp waar mogelijk, mocht het opnemen tegen Keelan. Levy gooide een constante leg met goede scores en een mooie finish, 1 – 1. In de derde leg nam Marcel het op tegen Brad. Met o.a. een 180 score wist Marcel de voorsprong voor Nederland te pakken, 2 – 1. In de 4e leg mocht de kersverse Europees Kampioen Jurjen aantreden tegen Alex. Met een 108 finish en een 14 darter vergrote hij de voorsprong voor Nederland naar 3 – 1. In de vijfde leg was het Ricardo, die helaas een paar dubbels mistte tegen Keelan. Keelan gooide de dubbel wel en bracht Engeland terug tot 3 – 2. Vastbesloten om de voorsprong weer terug te brengen op 2 legs stapte Marcel naar oche. Met een constante leg wist hij de stand op 4 – 2 te brengen. In de 7e leg gooide Levy een sterke leg, maar het was zijn tegenstander Alex die de leg mocht beginnen en op het nipperte wist te winnen met een mooie 99 finish. Engeland zat Nederland weer op de hielen, maar juist op dat moment mocht Jurjen aantreden tegen Brad. Hij opende de leg met een 180 score en bracht de stand op 5 – 3 voor Nederland. We waren nu wel over de helft, maar de spanning zat er nog goed in, want Engeland bood goed partij en vocht zich steeds terug de wedstrijd in. In de 9e wist Marcel hier echter een stokje voor te steken. Hij won tegen de darts in van Alex en bracht de stand op 6 -3 voor Nederland, het gaatje was geslagen. Levy mocht nu wel zelf de leg beginnen tegen Alex en met prima scores gaf hij zijn tegenstander geen kans. We waren nu wel heel dichtbij het verdedigen van de titel, maar het is natuurlijk nog niet gespeeld totdat de dikke dame zingt… De Engelse jongens rechtten nog een andermaal hun rug om terug te vechten. En dat lukte. In de 11e leg was het namelijk Keelan, die als eerste in de finale een leg wist te winnen van Jurjen en in de 12 leg was het Brad die van Ricardo won. In een oogwenk was de voorsprong bijna verdwenen en de stand weer 7-5. Jurjen herstelde zich echter ijzersterk van zijn slippertje in de vorige leg en won de 13e leg overtuigend met een 90 finish. 8 – 5 was de stand,  Nederland had nog 1 leg nodig. Direct in de eerste poging was het raak. Het was namelijk Marcel die met een ijzersterke leg van Keelan wist te winnen. Zelfs een 180 score van Keelan was niet genoeg om Engeland in de wedstrijd te houden. Nederland won met 9 – 5 en verdedigde met succes hun titel.

  Een goede teamspirit en klasse darts zorgden ervoor dat Nederland in overall-klassement uiteindelijk alle andere landen ruim de baas was. Met maar liefst 133 punten lieten ze de nummer 2 Ierland (110 punten) en de nummer 3 Engeland (96 punten) ruimschoots achter zich en was de derde gouden plak een feit. Tijdens dit EK behaalde Nederland dus maar liefst  3 gouden plakken en in totaal 6 podiumplaatsen.

  Jongens singles – goud Jurjen van der Velde
  Jongens koppels – brons Levy Frauenfelder en Ricardo van der Vloed
  Meisjes koppes – brons Layla Brussel en Lerena Rietbergen
  Jongens team – goud Marcel Blus, Levy Frauenfelder, Ricardo van der Vloed en Jurjen van der Velde
  Meisjes overall – brons  Layla Brussel en Lerena Rietbergen
  Jongens overall - goud Marcel Blus, Levy Frauenfelder, Ricardo van der Vloed en Jurjen van der Velde

  De NDB is tros op de prestaties van het gehele Nederlandse team, maar wil in het bijzonder Jurjen van der Velde feliciteren met zijn 3 gouden plakken tijdens zijn debuut op het EK. Jongens en meisjes van harte gefeliciteerd, geweldig gedaan!!

  Alle finales zijn terug te kijken op de Facebook van de NDB.

 5. Foto: NDBdarts
  Vandaag was alweer de tweede dag van de 29e editie van de WDF Europe Cup Youth Darts. Wil je het Nederlandse team volgen? Hou dan deze website goed in de gaten!

  Natuurlijk zullen we jullie ook zoveel mogelijk op de hoogte houden via Twitter en Facebook. Daarnaast komt er elke dag een verslag vanuit Turkije geschreven door ons begeleidingsteam aldaar. Hieronder een verslag van dag 2.
   
  De tweede speeldag:
  Ook op dag twee van het Europees Kampioenschap in Ankara (Turkije) was het Nederlands team ijzersterk. Ondanks dat de helft van het Nederlands team dit jaar uit debutanten bestaat, zijn ze niet onder de indruk van de omstandigheden op het EK en presteren ze tot nu toe uitstekend. De basis van het uitstekende spel ligt in de geweldige teamgeest die er heerst in dit team. De jongens en meiden gaan voor elkaar door het vuur en steunen en supporten elkaar de hele dag. Daarnaast hebben onze ervaren jongens en meiden de debutanten vanaf het begin meegenomen en hun ervaring gedeeld. Samen met de bondscoaches en begeleiding is het plaatje compleet en is er een mooie balans tussen plezier buiten de wedstrijden om en ‘the serious business’ voor en tijdens de wedstrijden. Zo was er vanmorgen de grootste lol binnen de ploeg met onze fotograve Lerena die foto’s van iedereen maakte met een funny filter. Houdt zondag onze facebook en twitter in de gaten voor deze leuke foto’s. De Nederlandse jongens speelden vandaag het teamtoernooi terwijl de meisjes aan het singles event gingen beginnen. 

  Hieronder de resultaten van het teamtoernooi van de jongens 
  De jongens begonnen de dag uitstekend met een wedstrijd tegen IJsland. Vanaf meet af aan waren ze scherp en gooiden de triples en dubbels uitstekend. Met 9 – 1 was de eerste overwinning een feit. Gezien de loting wilde Nederland ook de tweede groepswedstrijd winnen van de ervaren Schotse ploeg om zo een goede uitgangspositie te verwerven in de knock-out ronde. Nederland vloog uit de startblokken en kwam al snel 6 – 3 voor. De ervaring van de Schotse ploeg begon echter door te wegen en de Schotten kwamen volledig terug in de wedstrijd tot 7 – 7. Het was echter Nederland die bij een 8 – 8 stand de laatste en beslissende leg wist te winnen met een 14 darter! Eindstand 9  – 8 voor Nederland. In de kwartfinale mocht Nederland het vervolgens opnemen tegen de Oostenrijkers. Met dit gezellige team hadden we woensdag eerst nog een gezamenlijk uitje zoals te zien was op de foto's op facebook. Gister was Nederland al het struikelblok voor beide Oostenrijkse koppels en ook vandaag waren de Nederlanders een maatje te groot voor de Oostenrijkers. Het team trok de uitstekende lijn door en won overtuigend met 9 – 3 van Oostenrijk. Morgen nemen de Nederlanders het op tegen Wales in de halve finale.
   
  Singletoernooi meisjes
  Nadat de meisjes zich gister hadden al hadden geplaatst voor de halve finales van de koppels kwamen Lerena en Layla vandaag in actie in het singel toernooi. Layla begon de dag goed met 3 overwinningen. Ze was Chloe Byrne uit Ierland, (3 – 0), Jacqueline Schuler uit Duitsland (3 – 0) en Tamara Kovacs uit Gibraltar (3 – 0) de baas. De laatste poulewedstrijd verloor Layla nipt van de ijzersterke Chloe O’Brian uit Schotland. In een zeer hoogstaande wedstrijd was het Chloe die met een 15 darter de laatste en beslissende leg wist te winnen, terwijl Layla ook al op een dubbel stond te wachten. Met deze uitstekende wedstrijden plaatste Layla zich voor de kwartfinales.
   
  Lerena wist zich ook te plaatsen voor de kwartfinale, zei won haar 1e, 3e en 5e wedstrijd. Lerena speelde ijzersterk met constante scores en divers hoge finishes van boven de 100. Zo versloeg ze Anna Votavova uit Tsjechië (3 – 1), Line Kristiansen uit Denenmarken (3 – 1) en Vivien Czipo uit Hongarije (3 – 1). In de kwartfinales mochten de Nederlanders het vervolgens opnemen tegen twee van de sterkste dames uit de competitie.  Beide spelers waren gespannen in deze kwartfinale maar presteerde desondanks uitstekend! Het was alleen helaas Hatice Sinem Sengul die met 3 – 1 wist te winnen van Layla en dus doorging naar de halve finales. Lerena mocht het opnemen tegen Chloe Byrne. Lerena kwam vliegensvlug met uitstekend spel 2 – 0 voor. Chloe is en blijft echter een taaie tegenstander en echte wereldtopper. De Ierse vocht zich terug tot 2 – 2 en wist in de laatste en beslissende leg de dubbel te raken. Helaas vonden beide dames dus hun waterloo in de kwartfinales. Gezien hun spel en de sterke tegenstanders waarvan ze verloren, mogen we echter super trost zijn op hun prestaties!
   
  De goede sfeer in het team en de uitstekende prestaties leiden er toe dat in alle halve finales Nederlands vertegenwoordigers zijn te vinden. Morgen mag het Nederlandse team vol aan de bak en zal duidelijk worden welke kleuren medailles er mee naar huis gaan.

  Nederlands team volgen? Hou dan onze Twitter en Facebook in de gaten. Alle overige info over het EK jeugd kun je hiervinden.

  Hieronder het programma voor morgen (NL tijden):

  08:00 Boys’ Pairs Semi-Finals
  Hefferman / Barry Ierland vs Lakatos / Katona Hongarije
  Girvan / Nicoll Schotland vs Frauenfelder / van der Vloed Nederland

  08:00 Girls’ Pairs Semi-Finals
  Sheldon / Bryne Ierland vs Dursun / Sengul Turkije
  Brussel Rietbergen Nederland vs Greaves / Reeves Engeland

  09:00 Boys’ Singles Semi-Finals
  Jurjen van der Velde Nederland vs Brandon Nicoll Schotland
  Keane Barry Ierland vs Jack Vincent Engeland

  09:00 Girls’ Singles Semi-Finals
  Hatice Sinem Sengul Turkije vs Emine Dursun Turkije
  Bau Greaves Engeland vs Chloe O'Brian Schotland

  10:00 Boys’ Team Semi-Finals
  Engeland vs Ierland
  Nederland vs Wales

  13:00 Boys’ Pairs Final
  13:45 Girls’ Pairs Final
  14:30 Boys’ Singles Final
  15:15 Girls’ Singles Final
  16:00 Boys’ Team Final
  17:00 Medal Ceremony
 6. Foto: NDBdarts

  De 29e editie van de WDF Europe Cup Youth Darts is officieel van start gegaan met de eerste wedstrijden. Wil je het Nederlandse team volgen? Hou dan deze website goed in de gaten!

  Natuurlijk zullen we jullie ook zoveel mogelijk op de hoogte houden via Twitter en Facebook. Daarnaast komt er elke dag een verslag vanuit Turkije geschreven door ons begeleidingsteam aldaar. Hieronder een verslag van de eerste speeldag. 

  De eerste speeldag:

  Op het EK in Ankara heeft de Nederlandse ploeg vandaag prima gepresteerd. In maar liefst alle drie de categorieën waarin vandaag gespeeld werd is een halve finale plaatst in de wacht gesleept, welke zaterdag aanstaande gespeeld zullen worden. Voor de meisjes stonden de koppelwedstrijden op het programma en de jongens kwamen in actie bij zowel de koppels als het single toernooi.

  Meisjes
  Bij de meiden wordt de eer verdedigt door het ervaren duo Lerena Rietbergen en Layla Brussel. Layla en Lerena vlogen vanmorgen uit de startblokken tegen Engeland. Met diverse mooie scores en hoge finishes wonnen de oranje leeuwinnen met 3 -1 van Engeland. In de tweede wedstrijd dolf het Nederlandse duo nipt het onderspit tegen de thuisspelende Turkse dames, 1 - 3. Met één overwinning en één nederlaag op zak verschenen de dames nog éénmaal aan de oche voor de lunch. Direct na de nipte nederlaag tegen de Turkse dames revancheerde onze dames zich met een knappe 3 – 0 overwinning op Tsjechië.

  Na de lunch kwamen de dames even iets minder scherp aan oche en in een oogwenk stonden de Deense dames met 2 – 0 voor. De dames lieten dit niet op zich zitten en knokte zich knap terug tot 2 – 2, het waren echter de Deense dames die er met de 5e leg en de overwinning vandoor gingen. Net zoals na de nederlaag tegen de Turkse dames, waren de meiden ook nu weer gemotiveerd om sterk terug te komen. Dit resulteerde in een prachtige wedstrijd tegen de Schotse meiden, waarin het Nederlandse duo ditmaal wel de 5e en beslissende leg wist binnen te slepen. Met 3 overwinningen in deze sterke poule plaatste Nederland zich voor de kwartfinales, waarin onze oranje leeuwinnen het moesten opnemen tegen Oostenrijk. Vanaf nu zou een nederlaag direct uitschakeling betekenen en dit besefte de dames zich ter degen. Messcherp en gemotiveerd tot op het bot verschenen de dames aan oche en overklaste ze Oostenrijk met hun fantastische spel. Binnen enkele ogenblikken waren de dames klaar en sleepte ze een mooie 3 -  0 overwinning binnen en stelde ze hun plek in de halve finales veilig. Zaterdag om 8 uur Nederlandse tijd neemt Nederland het op tegen de Engelse dames voor een plek in de finale.

  Jongens
  Ook bij de jongens stond in de ochtend het koppelstoernooi op het programma. Levy Frauenfelder en Ricardo van der Vloed vormde samen een koppel. Het andere koppel werd gevormd door Jurjen van der Velde en Marcel Bus. Levy en Ricardo waren de eerste ronde vrij, Jurjen en Marcel konden echter direct aan de bak tegen de sterke Tsjechen. Voor zowel Marcel als Jurjen was dit hun debuut in Nederlands team op een EK. De spanning was logischerwijs dus duidelijk merkbaar. Daarnaast speelde de Tsjechen uitstekend en wisten zo met 3 – 0 te winnen van Nederland. In de tweede ronde konden beide koppels aan de bak. Marcel en Jurjen moesten het opnemen tegen Denemarken en na de nederlaag in de eerste ronde moest er nu gewonnen worden. De spanning had inmiddels een plekje gekregen en de darts werden prima richting het bord gegooid, 3 – 0 voor Jurjen en Marcel. In deze ronde traden ook Levy en Ricardo aan. Voor Ricardo was dit ook zijn debuut in het Nederlands team, Levy heeft de Nederlandse eer al diverse malen mogen verdedigen, zo maakte hij vorig jaar nog deel uit van het team welke Europees kampioen wist te worden. Met zijn ervaring en prima spel wist Levy, Ricardo mee te nemen en wonnen ze hun eerste wedstrijd met 3 – 0 van het sterk spelende Gibraltar. Direct daarna mochten ze door voor hun laatste wedstrijd voor de lunch, tegen Oostenrijk. Ook in deze wedstrijd lieten de heren geen twijfel bestaan over hun intenties en rolde ze de Oostenrijkse op met 3 – 0. Twee wedstrijden gespeeld, 6 legs voor en 0  legs tegen! Voor Marcel en Jurjen was deze ronde bepalend voor het eindresultaat in hun poule. Beide heren speelden erg sterk maar kwamen toch net te kort op dubbels tegen Schotland en verloren met 1 – 3, waardoor ze net niet doorgingen naar de knock-out-fase.

  Na de lunch stonden de knock-outwedstrijden op het programma. Nu mochten Levy en Ricardo het opnemen tegen het andere Schotse duo. In het begin van de wedstrijd leek het erop dat de jongens met hun gedachten nog bij de lunch waren. Vliegensvlug stonden ze 2 – 0 achter. Opgeven was echter geen optie en de oranje leeuwen begonnen te brullen en kwamen in een mum van tijd terug tot 2 – 2. In de laatste en beslissende leg waren het Nederlanders die hun zenuwen onder controle hadden en sleepte ze de overwinning in de wacht.  Vervolgens mochten ze het in de laatste koppelwedstrijd van de dag opnemen tegen onze Oosterburen, Duitsland. Verliezen was natuurlijk geen optie en de mannen begonnen scherp en kwamen geen moment in de problemen en stelde zo met een 3 – 1 overwinning hun halve finale plaats veilig. Zaterdag zullen zei het opnemen om 8 uur tegen Schotland in de halve finale.

  Nu mochten de jongens direct door met het single toernooi. In de groepsfase wisten alle 4 de Nederlanders zich te plaatsen voor de knock-out-fase. Levy won alle drie zijn wedstrijden,  3 – 1 van Laurits Laurenborg uit Denenmarken, 3 – 0 van Yang Yu uit Oostenrijk en met 3 – 1 van de Duitser Dominik Grüllich. Ricardo won zijn eerste wedstrijd direct met 3 -1 van Evan Byrne uit Ierland. In zijn tweede wedstrijd kwam hij net te kort tegen Brad Phillips uit Engeland. Marcel was de eerste wedstrijd nog wat gespannen en verloor met 3 – 1 van de sterk spelende Turk Mehmet Ali Varhan. Echter wist Marcel zich in zijn tweede wedstrijd te revancheren en speelde hij erg sterk. Met een 3 – 1 overwinning op Taylor Smoldon uit Wales, plaatste ook hij zich voor de volgende ronde. Jurjen wist net als Levy al zijn groepswedstrijden te winnen, met 3 – 0 won hij van Aaron Douglas uit Schotland, met 3 – 2 wist hij te winnen van Maringo Baes uit Beglië en tot slot won hij nog met 3 – 0 van de Hongaar Gergely Lakatos. Inmiddels was het alweer half 7 en tijd voor het diner.

  Na het diner mochten de heren aan de bak in de knock-out-fase. Levy en Ricardo mochten het direct in een Nederlands duel opnemen tegen elkaar. In een hoogstaande wedstrijd werd het 2 – 2. In de laatste leg was het de ervaring van Levy die de doorslag gaf. Hij wist in elke beurt een triple te raken en won zo met 3 – 2 van Ricardo. Jurjen mocht het opnemen tegen Xanti van den Bergh uit België en toonde zijn grootse spel en wist met 3 – 0 te winnen. Marcel nam het in deze ronde op tegen de Duitser Aaron Rahlfs, ook hij won zijn wedstrijd met 3 – 0. Bij de laatste 16 moest Levy het opnemen tegen de sterke Engelse speler Jack Vincent. In een gelijk opgaande wedstrijd was het uiteindelijk Jack die met 3 – 1 wist te winnen. Jurjen trok zijn spel door en bleef uitmuntend gooien en won wederom met 3 – 0 van Dylan Slevin uit Ierland, die tot op dat moment nog geen wedstrijd had verloren. Jurjen gooide deze wedstrijd o.a. 2x 180, een 118 finish voor de wedstrijd en een gemiddelde van 98! Marcel won ook zijn wedstrijd bij de laatste 16. Hij was met 3 -2 te sterk voor Vilém Sedivy uit Tsjechië. De laatste ronde vandaag was de kwartfinale, helaas moesten beide Nederlanders het hierin tegen elkaar opnemen. Uiteindelijk werd het een zenuwslopende thriller, waarin Jurjen met 2 – 1 in sets in de beslissende leg de overwinning binnen sleepte en zich zo plaatste voor de halve finale van zaterdag. Jurjen zal het dan moeten opnemen tegen Brandon Nicoll uit Schotland.

  Ondanks dat Nederland vandaag aantrad met drie debutanten, wist het Nederlands team uitstekend te presteren. De NDB feliciteert de Nederlandse ploeg met deze mooie start!

 7. Alle info over het EK Jeugd

  De 29e editie van de WDF Europe Cup Youth zal van 12 tot en met 15 juli in Ankara worden gespeeld. Hieronder hebben we alle informatie over dit prachtige evenement op een rijtje gezet. 

  Nederlands Team:
  Meisje: Lerena Rietbergen en Layla Brussel.
  Jongensteam:  Jurjen van der Velde, Ricardo van der Vloed, Marcel Bus en Levy Frauenfelder.
  Begeleidingsteam: Dick Bontekoe (bondscoach), Ira van der Horst (assistent coach), Ingko Mulders (teammanager) en Patrick Stolk (teammanager).

  Live te volgen:
  De openingsceremonie en (diverse) wedstrijden zijn te volgende via: https://www.facebook.com/groups/416751135352058/

  Programma: (Nederlandse tijden!)

  11 July – Wednesday
  20:00 Opening ceremony
   
  12 July – Thursday
  09:00 Boys’ Pairs Round Robin Group matches
  09:00 Girls’ Pairs Round Robin Group matches
  13:00 Boys’ Pairs Round Robin Group matches (QF included)
  13:00 Girls’ Pairs Round Robin Group matches (QF included)
  15:00 Boys’ Singles Round Robin Group matches
  17:00 Boys’ Singles “KO” matches (QF included)
   
  13 July – Friday
  09:00 Boys’ Team Round Robin matches
  09:00 Girls’ Singles Round Robin matches
  13:00 Boys’ Team Round Robin matches (QF included)
  13:00 Girls’ Singles Round Robin matches (QF included)
   
  14 July – Saturday
  08:00 Boys’ Pairs Semi-Finals
  08:00 Girls’ Pairs Semi-Finals
  09:00 Boys’ Singles Semi-Finals
  09:00 Girls’ Singles Semi-Finals
  10:00 Boys’ Team Semi-Finals
  13:00 Boys’ Pairs Final
  13:45 Girls’ Pairs Final
  14:30 Boys’ Singles Final
  15:15 Girls’ Singles Final
  16:00 Boys’ Team Final
  17:00 Medal Ceremony
    
  Deelnemenede landen:
  Jongens: (14 landen): Austria, Belgium, Czech Republic, Denmark, England, Germany, Gibraltar, Hungary, Iceland, Netherlands, Republic of Ireland, Scotland, Turkey, Wales
  Meisjes (11 lanen): Austria, Belgium, Czech Republic, Denmark, England, Germany, Hungary, Netherlands, Republic of Ireland, Scotland, Turkey

  Loting:

  Jongens
  Singles: RR, Finals KO
  Pairs: RR, Finals KO
  Team: RR, Finals KO
   
  Meisjes
  Singles: RR, Finals KO
  Pairs: RR, Finals KO

  De jongens spelen een teamtoernooi, koppeltoernooi en singeltoernooi. De meisjes spelen singles- en koppels in poules. Binnen elk onderdeel, bij zowel de jongens als de meisjes, zijn punten te verdienen en het land met de meeste punten wordt als Europees Kampioen Jeugd gekroond. Per onderdeel zijn er tevens medailles te winnen.

  Historie
  Het Nederlands team kent een fantastische historie op dit toernooi waarvan de eerste editie georganiseerd werd in 1990. Maar liefst negentien keer werd een Nederlandse jeugdspeler Europees singleskampioen. Denk hierbij o.a aan namen als: Vincent van der Voort, Mieke de Boer, Joey ten Berge, Michael van Gerwen, Colin Roelofs en Justin van Tergouw. Ook voormalig singleskampioene Layla Brussel (2015) is weer van de partij. Klik hier voor de gehele Roll of Honour

  Wij wensen dit team alvast heel veel succes. Blijf de ploeg volgen via deze website!
 8. Nederlands jongensteam EK Jeugd 2009 (v.l.n.r: Gilbert van der Meyden, Jeffrey Sparidaans, Jeffrey Stigter, Daniel van Mourik en bondscoach Dennis van Onselen)

  De 29e editie van de WDF Europe Cup Youth wordt op dit moment gespeeld. Na edities in het Finland, Denemarken, Bulgarije, Gibraltar en ga zo maar door, is het dit jaar voor het eerst de beurt aan Turkije. In de voorgaande 28 edities gingen maar liefst 62 titels naar Nederland. De Nederlandse Darts Bond blikt terug.

  1990
  In 1990 werd de allereerste Europe Cup Youth gespeeld en Nederland liet direct van zich horen. Het jongensteam, bestaande uit Vincent van der Voort, Michel Rijken, Roberto Scheermeyer en Peter van Tilborg, pakt de allereerste overall-titel. Daarnaast veroverden Vincent van der Voort en Peter van Tilborg ook de koppeltitel en kroonde Van Tilborg zich tot singlekampioen. Zo werd het Deense Billund flink oranje gekleurd.

  1994
  In 1994 werd de eerste meisjestitel veroverd op het EK. Mieke de Boer mocht zich een jaar lang individueel Europees kampioen van de meisjes noemen.

  1995
  Na vijf jaar in het Deense Billund werd het EK op een andere plek georganiseerd. Papendal in Nederland werd het nieuwe decor voor het toernooi. Arjan Moen, Niels Kippersluis, Paul Bartels en Robin Brandson pakten in eigen land voor het eerst sinds 1990 weer de overall-titel en het duo Moen/Brandsen pakte de koppelzege.

  2005
  In 2005 domineerde Nederland op het EK jeugd in Noordwijkerhout. Alle titels bleven in eigen land. Bij de jongens wonnen Michael van Gerwen, Johnny Nijs, Ronnie Bredewoud en Pieter Colijn de overall- en teamtitel. Van Gerwen en Nijs waren samen goed voor de winst in het koppeltoernooi en Nijs pakte daarnaast ook de zege in het singletoernooi. Bij de dames waren het Carla Molema en Chantal Snijders die alle bekers mochten ophalen. Molema mocht zelfs een keer vaker, want zij pakte ook de singletitel.

  2016
  Ook in 2016 deed onze jeugd het weer uitstekend. Justin van Tergouw werd singlekampioen. Van Tergouw en Maikel Verberk werden ook koppelkampioen, na een zege op het koppel Wesley Hurrebrink/Levy Frauenfelder in de finale. De vier deden het ook overall erg goed. De overall- en team-titel werd in de wacht gesleept.

  Alle Nederlandse titels
  Jongens single: Peter van Tilborg (1990), Vincent van der Voort (1991), Jeroen van Leeuwen (1999, 2000), Joey ten Berge (2001), Dennis Labee (2003), Johnny Nijs (2004, 2005), Michael van Gerwen (2006), Maarten Pape (2007), Jimmy Hendriks (2011), Quin Wester (2013), Colin Roelofs (2014) en Justin van Tergouw (2016).

  Jongens koppel: Vincent van der Voort/Peter van Tilborg (1990), Arjan Moen/Robin Brandsen (1995), Sven van Dun/Dennis Labee (2003), Michael van Gerwen/Johnny Nijs (2005), Michael van Gerwen/Sven van Dun (2006), Jan Dekker/Peter Colijn (2007), Maarten Pape/Jeffrey Stigter (2008), Jeffrey de Zwaan/Jeffrey Stigter (2010), Jeffrey de Zwaan/Mike Zuydwijk (2011), Jeffrey de Zwaan/Quin Wester (2012), Colin Roelofs/Quin Wester (2013) en Justin van Tergouw/Maikel Verberk (2015, 2016).

  Jongens team: 1998, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2012, 2013, 2014, 2016 en 2017.

  Jongens over-all: 1990, 1995, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 en 2017.

  Meisjes single: Mieke de Boer (1994), Donna Brongers (1998), Diane Secreve (1999), Carla Molema (2005) en Layla Brussel (2015).

  Meisjes koppel: Carla Molema/Chantal Snijders (2005) en Lerena Rietbergen/Layla Brussel (2017).

  Meisjes over-all: 2005 en 2017.

  Klik hier voor de gehele Roll of Honour.  

 9. Foto: NDBdarts

  De 29e editie van de WDF Europe Cup Youth Darts is vanavond officieel geopend met de traditionele openingsceremonie. Vanaf morgen zullen dan de verschillende wedstrijden gespeeld worden en zaterdag staan de finales gepland. Wil je het Nederlandse team volgen? Hou dan deze website goed in de gaten!

  Natuurlijk zullen we jullie ook zoveel mogelijk op de hoogte houden via Twitter en Facebook. Daarnaast komt er elke dag een verslag vanuit Turkije geschreven door ons begeleidingsteam aldaar. Hieronder een verslag van de dag van gisteren en van vandaag. 

  De eerste dagen

  Gister hadden we een lange reisdag en kwamen vanwege de lange vertraging pas rond 23.00 uur aan bij het hotel. Toch hebben we de dag gister nog gezellig afgesloten met een gezamenlijk drankje en hebben de spelers nog een paar pijltjes gegooid op de wedstrijdbanen.

  Vandaag hebben we ons prima vermaakt. Het is nu één dag voor het begin van het toernooi, dus werken we langzaam toe naar de focus, die er morgen moet zijn, en bovenal proberen we te wennen aan de warmte. Na het gezamenlijke ontbijt stond er een cultureel uitje op het programma. Samen met het Oostenrijkse team zijn we naar het Mausoleum gegaan van Mustafa Kemal Atatürk, de grondlegger en tevens eerste president van Turkije. Dit was een mooie, maar zeer warme wandeling vanaf het hotel. Het uitje hebben we afgesloten met een gezellige lunch onder de Turkse zon. Voor foto’s check de facebookpagina van de NDB.

  Aan het einde van de middag hebben we ons lekker opgefrist en zijn we nog een paar potjes gaan gooien als training voor morgen in onze mooie nieuwe shirts. Na een paar goede potjes darts, konden we ons dankzij de Turkse warmte wederom opfrissen om ons klaar te maken voor het diner en de officiële opening van het EK. Deze ceremonie werd geopend door een groep Turkse danseressen, die ons met diverse Turkse volksdansen in een vrolijke stemming brachten. Vervolgens werden alle deelneemende landen één voor één voorgesteld begeleid met hun volkslied. Halverwege de ceremonie waren wij aan de beurt en werden onze spelers, Levy Frauenfelder, Marcel Bus, Jurjen van der Velde, Ricardo van der Vloed, Layla Brussel en Lerena Rietbergen samen met het begeleidingsteam, Dick Bontekoe, Ira van der Horst, Ingko,Mulders en Patrick Stolk voorgesteld.

  Zo is het EK voor ons nu echt begonnen en komt er alweer een einde aan de 2e dag van het EK. Morgen vanaf 09:00 Nederlandse tijd gaan onze oranje leeuwen en leeuwinnen weer vlammen. In de ochtend staan dan de koppelwedstrijden op het programma voor zowel de jongens als de meisjes. In middag spelen we alle koppelwedstrijden door tot en met de kwartfinales. Daarnaast zullen onze jongens de eerste wedstrijden gaan gooien in het single toernooi.  

  Voor een het volledige programma, incl. een link naar de livestream, klik hier.

 10. Nieuwe kledingsponsor Nederlandse selectie

  In het Nederlandse bedrijf Dart-shirt.nl heeft de Nederlandse Darts Bond een nieuwe kledingsponsor gevonden voor de Nederlandse selectie. Er is een overeenstemming bereikt voor twee jaar. Op de foto is het nieuwe tenue te zien in het vertrouwde oranje. 

  Dart-shirt.nl is onderdeel van WLM design dat al meer dan 17 jaar gespecialiseerd is in de productie van sublimatie sportshirts. Sinds enkele jaren zijn dart-shirts aan het assortiment toegevoegd. Directeur van WLM Wisja Lamers is blij met de samenwerking met de Nederlandse Darts Bond. “Wij willen graag bekender worden in de dartswereld en laten zien wat we in huis hebben en allemaal kunnen maken op het gebied van dartsshirts. Toen we met de NDB in gesprek gingen over een sponsordeal van de Nederlandse selectie waren we het snel eens met elkaar”. 

  Ook de directeur van de NDB, Niels de Ruiter is tevreden met de nieuwe deal. ‘’Wij zijn bijzonder blij dat we onze gehele Nederlandse selectie in een nieuw en kwalitatief goed shirt kunnen steken die voldoet aan alle wensen van voornamelijk de spelers zelf. Dat dit kan op basis van sponsoring kan is natuurlijk fantastisch. Wij kijken uit naar een fijne en duurzame samenwerking met WLM design”.

  Aan het Nederlandse jeugdteam de eer om als eerste in het nieuwe shirt te spelen. Tijdens het EK Jeugd in Turkije, dat van 12 tot en met 15 juli in Turkije gespeeld wordt spelen de jeugdige talenten in het nieuwe shirt van Dart-shirt.nl

  Wil jij ook een nieuw dartshirt kijk dan eens op met Dart-shirt.nl.

Website NDB | DodSoft WebDesign
Copyright © 2016. All Rights Reserved.